Forum Nasze forum rodzinne Strona Główna Nasze forum rodzinne
Jedno ci mówię z całą pewnością: życie może być krótkie albo długie, lecz ważne jest, w jaki sposób je przeżywamy.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

grillowanie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasze forum rodzinne Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
madzialenka0208
Administrator



Dołączył: 07 Mar 2007
Posty: 942
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wałbrzych

PostWysłany: Sob 13:24, 19 Maj 2007    Temat postu: grillowanie

Feta z bazylią grillowana w pomidorach

Składniki:

po 1 dużym pomidorze na osobę
½ opakowania fety
2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
oliwa
biały pieprz
folia aluminiowa do pieczenia

Wymyte pomidory przekrajaj na połówki, wydrąż miąższ i odsącz sok, kładąc połówki pomidorów na talerzyku piętką do góry. W tym czasie grubo posiekaj fetę. Pomidory od strony skórki posmaruj oliwą, a do wnętrza włóż posiekany ser i posmaruj go z wierzchu oliwą. Pomidorowe miseczki układaj na posmarowanej tłuszczem folii i griluj, aż pomidory zmiękną. Przed podaniem posyp posiekaną bazylią. Możesz też oprószyć białym pieprzem.


Grilowana papryka

Składniki:
kilka strąków papryki (po 1 na osobę)
oliwa
sól, pieprz








Umyte i osuszone strąki papryki przetnij na pół i wydrąż pestki. Każdą połówkę z obu storn posmaruj oliwą i kładź na rozgrzanym grilu. Opiekaj, aż do momentu, gdy miąższ będzie miękki, a skórka częściowo aż przypalona i łatwa do zdjęcia. Tak przygotowaną paprykę można jeść samą, po dodaniu przypraw, lub użyć jej jako dodatku do mięsa z grila albo jako jednego ze składników sałatki.


Jajka sadzone w grilowanych pieczarkach

Składniki:
duże kapelusze pieczarek - po jednym na osobę (o miseczkowatym kształcie)
po jednym jajku na każdy kapelusz
oliwa lub olej rzepakowy
sól, pieprz
szczypta posiekanego koperku
tacka do grilowania

Oczyszczone i wysuszone kapelusze pieczarek posmaruj obficie (ze wszystkich stron) tłuszczem, połóż na tacce do grilowania i delikatnie do pieczarkowej "miseczki" wbij jajko. Będą gotowe do jedzenia, gdy zetnie się białko jaja, żółtko może pozostać półpłynne, trzeba tylko przyprawić do smaku i obficie posypać koperkiem.
Jeśli masz zbyt małe łepki pieczarek, możesz użyć jajek przepiórczych - po jednym lub dwa na każdą grzybową miseczkę.


Kurze piersi w jogurtowej marynacie

Składniki:

Po jednej kurzej piersi na osobę
250 ml naturalnego jogurtu
3 łyżki dżemu pomarańczowego (lub ½ szklanki nektaru z pomarańczy)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
tacki do pieczenia

Lekko rozbij umyte i osuszone uprzednio piersi. Jeśli są dość duże i grube, przekrój je wzdłuż na 2 części. Wymieszaj składniki marynaty i zalej nią mięso, przykryj szczelnie i wstaw na noc (lepiej na całą dobę) do lodówki. Piersi układaj na tackach i griluj z obu stron, polewając resztą marynaty pozostałej w miseczce.


Owocowo-warzywna sałatka z grila

Składniki:
suszone morele
suszone śliwki
plastry świeżego ananasa lub z puszki
cebula dymka pokrajana w plastry
jabłka pokrajane w kostkę
kawałek melona pokrajany w kostkę
połówki orzechów włoskich (bez skorupek)
oliwa
mielony cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, biały pieprz
cukier trzcinowy
sok z połówki cytryny

Owoce suszone umyj i osusz, a owoce z puszki – odsącz z zalewy. Nadziewaj na szpadki do szaszłyków wszystkie składniki na zmianę, posmaruj je oliwą i opiekaj na grilu w niezbyt wysokiej temperaturze, obracając i – w miarę potrzeby - smarując oliwą. Przed podaniem posyp mielonymi przyprawami i odrobiną cukru. Możesz też te szaszłyki skropić sokiem z cytryny, ale nie jest to niezbędne.


Ryba w marynacie ziołowo-balsamicznej

Składniki:
sprawiona świeża ryba (mrożona nie nadaje się do tego przepisu)
1 opakowanie jogurtu naturalnego
kilka łyżek octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół i warzyw (oregano, tymianek, rozmaryn, gorczyca, czosnek, cebula, pietruszka)
sól
folia do pieczenia

Wymieszaj dokładnie oliwę z octem, następnie połącz ją z jogurtem i mieszanką przypraw. Zalej tą marynatą plastry ryby i zostaw w chłodzie na noc. Rybę piecz w folii, posmarowanej uprzednio oliwą. Przed podaniem możesz posypać ją posiekaną zieleniną.



Schab karkowy na ostro


ObrazekSkładniki:
tyle plastrów schabu karkowego, ile osób
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku (jesiennego - więcej, młodego wiosennego - mniej)
3 łyżki musztardy
2 łyżki ketchupu
2-3 łyżek płynnego miodu
kilka lub kilkanaście ziaren zielonego pieprzu (może być z zalewy)

Zmiksuj lub bardzo drobniutko posiekaj obraną cebulę i czosnek wraz z ziarnami pieprzu, dodaj pozostałych składników i dokładnie wymieszaj. Lekko rozbite kotlety wkładaj kolejno do miseczki, smarując każdy obficie przygotowaną marynatą. Na wierzch wylej resztę marynaty, szczelnie zamknij naczynie i wstaw do lodówki. Marynuj co najmniej 10-12 godzin, a najlepiej całą dobę. Potem upiecz na grilu. Dobrze smakuje z sosem i przypieczonym na grilu pieczywem lub pieczonymi kartoflami.


Szaszłyki z warzyw

Składniki:
1 cukinia
po 1 strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
20-30 malutkich pieczarek
1 pęczek dymki
kilka łyżek oliwy lub oleju rzepakowego (z pierwszego tłoczenia)
sól, pieprz do smaku

Umytą cukinię pokrajaj na 1-cm plastry, dymki w plasterki o połowę cieńsze, a pozbawione pestek papryki na małe kawałki, jak najbardziej zbliżone kształtem do kwadratu. Warzywa i grzyby nadziewaj na przemian na szpadki do szaszłyków. Posmaruj pędzelkiem zwilżonym w oliwie i przypraw do smaku. Piecz na grilu około 15-20 minut, obracając, by podpiekły się równomiernie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
metaphore




Dołączył: 12 Maj 2007
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 0:15, 21 Maj 2007    Temat postu:

Grillowane banany - mmmm Cool

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasze forum rodzinne Strona Główna -> Kulinaria
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin